T.C.
YARGITAY
3. CEZA DAİRESİ
E. 2009/25213
K. 2011/3457
T. 16.3.2011
• KASTEN YARALAMA ( İlk Haksız Hareketin Kimden Kaynaklandığının Belirlenmediği – İndirimin Azamiden Yapılamayacağı )
• HAKSIZ TAHRİK ( Kasten Yaralama/İlk Haksız Hareketin Kimden Kaynaklandığının Belirlenmediği – İndirimin Azamiden Yapılamayacağı )
• KEMİK KIRIĞI NEDENİYLE CEZADA ARTIRIM YAPILMASI ( Kasten Yaralama – Artırım Yapılırken Uygulanan Yasa Maddesinin Gösterilmesi Gereği )
• HAK YOKSUNLUĞU ( Kasten Yaralama – 5237 S.K. Md. 53/1-c Uyarınca Hak Yoksunluklarının Hapis Cezasının İnfazına Kadar Uygulanacağı )
5237/m.29, 53/1-c
5271/m.232
ÖZET: Kasten yaralamada, sanık hakkında haksız tahrik indiriminin ilk haksız hareketin kimden kaynaklandığı belirlenmediği için uygulanması karşısında indirimin azami dereceden yapılması isabetsizdir.
Sanık hakkında verilen cezada kemik kırığı nedeniyle artırım yapılırken uygulanan yasa maddesinin gösterilmemesi hukuka aykırıdır.
5237 Sayılı TCK Md. 53/1-c uyarınca hak yoksunluklarının ise hapis cezasının infazına kadar uygulanacağı dikkate alınmalıdır.
DAVA : Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR : Sanık hakkında haksız tahrik indiriminin ilk haksız hareketin kimden kaynaklandığı belirlenmediği için uygulanması karşısında indirimin azami dereceden yapılması aleyhe temyiz olmadığından bozma sebebi yapılmamıştır.
a ) Yaralama sonucu yaşamsal tehlike geçirmeyen müştekide kemik kırığı meydana gelmiş olmasına göre, yargılama tarihinde yürürlükte bulunan ve 19.12.2006 tarih, 5560 sayılı Yasanın 4. maddesiyle değiştirilmeden önceki 5237 sayılı TCK’nın 87/3 maddesinin ilk düzenleniş şekline göre de karşılaştırmanın Yargıtay denetimine olanak verecek şekilde uygulamalı gösterilip bulunan sonucun sanığın lehine olup olmadığı değerlendirildikten sonra yaralama suçundan sanığın hukuki durumunun tayini gerekirken yazılı şekilde uygulama ile karar verilmesi,
Kabule göre de;
b ) Sanık hakkında verilen cezada kemik kırığı nedeniyle artırım yapılırken uygulanan yasa maddesinin gösterilmemesi suretiyle CMK’nu 232/6. maddesine aykırı davranılması,
c ) 5237 sayılı TCK’nun 53. maddesinin 3 fıkrası uyarınca 1. fıkranın “c” bendindeki yoksunlukların ise hapis cezasının infazına kadar uygulanacağı gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi,
SONUÇ : Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu nedenle isteme aykırı BOZULMASINA, 16.03.2011 tarihinde karar verildi.
İyi günler.Kardeşim takriben onbeş gün önce silahla yaralama olayına karıştı.olaydan bir hafta önce arkadaşlarının yanında onur kırıcı kelimelere maruz kalıyor,bu esnada yanında bayan arkadaşı olduğundan bir şey demeden olayı kapatıyor.bir hafta sonra tekrar karşılaştıklarında kardeşim yanlız karşı taraf üç kişi,buna rağmen kardeşime yine tehdidkar kelimelerle konuşuyor kardeşimin koluna girip biraz yürüyelim diyor kardeşimde yürüyelim diyor. yanındakilerdende çekinince beraber yürüdükleri şahsı eliyle itip mesafe açılınca ayrı olan şarjörü silaha takarak hedef gözetmeksizin ayak dibine doğru ateş ediyor bu esnada sol diz kapağına bir sağ kaval kemiğine de bir kurşun isabet ediyor.silah ruhsatsız. daha evvelden de gavga haliyle darptan mahkemesi vardı.ondanda hakim on sekiz ay vermiş.fakat tutuklamamış beş sene hiç bir olaya karışma demiş. burada kardeşim neyle karşılaşır. olay tarihi 04.04.2013. 06.04.2013 tarihinde nöbetci savcı tutuklanmasına deyip nöbetci mahkemeye sevk etmiş nöbetci mahkemede tutuklamış.O tarihten beri kardeşim ceza evinde