T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2010/9990
K. 2011/11066
T. 21.6.2011
• BOŞANMA ( Taraflar Arasında Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Derecede ve Birliğin Devamına İmkan Bırakmayacak Nitelikte Bir Geçimsizlik Mevcut ve Sabit Olduğu – Gerçekleşen Bu Duruma Göre Davacının Dava Açmakta Haklı Olduğu )
• ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK ( Boşanma – Taraflar Arasında Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Derecede ve Birliğin Devamına İmkan Bırakmayacak Nitelikte Bir Geçimsizlik Mevcut ve Sabit Olduğu/Davacının Dava Açmakta Haklı Olduğu )
• FİZİKİ ŞİDDET UYGULANMASI ( Davacının Eşine Uygulaması – Davalının da Birlik Görevlerini Yerine Getirmediği/Taraflar Arasında Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Derecede ve Birliğin Devamına İmkan Bırakmayacak Nitelikte Bir Geçimsizlik Mevcut ve Sabit Olduğu/Davacının Dava Açmakta Haklı Olduğu )
4721/m.166
ÖZET : Davacının, eşine fiziki şiddet kullandığı ve güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu, davalının da sürekli olarak eşi için “onu beğenmediğini” söylediği, kalp hastası olması sebebiyle “yarım adam, hasta” şeklinde sözler sarfettiği ve evlilik birliğine ilişkin görevlerini yerine getirmediği anlaşılmaktadır. Bu halde, taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan bırakmayacak nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Gerçekleşen bu duruma göre davacı, dava açmakta haklıdır.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, davacının, eşine fiziki şiddet kullandığı ve güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu, davalının da sürekli olarak eşi için “…onu beğenmediğini…” söylediği, kalp hastası olması sebebiyle “…yarım adam, hasta…” şeklinde sözler sarfettiği ve evlilik birliğine ilişkin görevlerini yerine getirmediği anlaşılmaktadır. Bu halde, taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan bırakmayacak nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Gerçekleşen bu duruma göre davacı, dava açmakta haklıdır. Bu koşullar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, davanın kabulüyle birliğin devamına imkan bırakmayacak nitelikte bir geçimsizlikverilecek yerde, davanın reddi doğru bulunmamıştır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükümün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu acık olmak üzere, 21.6.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.