Adalet Ve Kanun Önünde Eşitlik İlkesi

Adalet Ve Kanun Önünde Eşitlik İlkesi

T.C.

YARGITAY

12. CEZA DAİRESİ

E. 2011/23802

K. 2012/17576

T. 12.7.2012

• ADALET VE KANUN ÖNÜNDE EŞİTLİK İLKESİ ( İşlenen Fiilin Ağırlığıyla Orantılı Ceza ve Güvenlik Tedbirine Hükmedileceği )

• İŞLENEN FİİLİN AĞIRLIĞIYLA ORANTILI CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRİ ( Adalet ve Kanun Önünde Eşitlik İlkesi Gereğince – Emekli Olması ve Aylık Gelirine Göre Hapis Cezasının Adli Para Cezasına Çevrilemeyeceği )

• TAKSİRLE YARALAMA ( İşlenen Fiilin Ağırlığıyla Orantılı Ceza ve Güvenlik Tedbirine Hükmedileceği – Sanığın Emekli Olmasının ve Aylık Gelirine Göre Hapis Cezasının Günlüğü 30 TL’den Adli Para Cezasına Çevrilmesi ve Sürücü Belgesinin 1 Yıl Alınmasına Karar Verilemeyeceği )

• EMEKLİ OLAN SANIK ( Taksirle Yaralama – Sanığın Emekli Olmasının ve Aylık Gelirine Göre Hapis Cezasının Günlüğü 30 TL’den Adli Para Cezasına Çevrilmesi ve Sürücü Belgesinin 1 Yıl Alınmasına Karar Verilmesinin Adalet ve Kanun Önünde Eşitlik İlkesine Aykırı Olduğu )

5237/m.3, 89

ÖZET : Sanık hakkında 5237 sayılı TCK’nın 3. maddesi gereğince işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı ceza ve güvenlik tedbirine hükmedilmesi gerekirken, emekli olması ve aylık gelirine göre verilen hapis cezasının günlüğü 30 TL’den adli para cezasına çevrilmesi ve sürücü belgesinin 1 yıl süre ile alınmasına karar verilmesi hukuka aykırıdır.

DAVA : Dosya incelenerek gereği düşünüldü:

KARAR : Sanık hakkında 5237 sayılı TCK’nın 3. maddesi gereğince işlenen fiilinin ağırlığıyla orantılı ceza ve güvenlik tedbirine hükmedilmesi gerekirken, emekli olduğunu ve aylık gelirinin 700 TL olduğunu beyan eden sanığa verilen hapis cezasının günlüğü 30 TL’den adli para cezasına çevrilmesi ve sürücü belgesinin 1 yıl süre ile alınmasına karar verilmesi,

SONUÇ : Kanuna aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olup, hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi gereğince isteme aykırı olarak bozulmasına, 12.07.2012 tarihnide oybirliği ile karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın