ANLAŞMALI BOŞANMA
Anlaşmalı boşanma, günümüzde evlilik birliğini devam ettirmek istemeyen eşlerin birlikte anlaşarak , yaygın olarak tercih ettikleri bir dava türüdür. Zira hukukumuzda anlaşmalı boşanma dediğimiz boşanma davası türü Medeni Kanunumuzun 166/3 maddesinde düzenlenmiştir.Eşlerin bu maddeye göre Aile Mahkemesi’nde anlaşmalı boşanma davasında anlaşma yolu ile boşanmalarına dair karar verilebilmesi için gerekli bazı şartlar vardır.Yani taraflar anlaşarak boşanmaya karar verseler bile yasal şartlara uygunluk gerekmektedir. Bu şartları kısaca şöyle özetleyebiliriz:
1-Evliliğin en az 1 yıl süren bir evlilik olması gerekir:
Anlaşmalı boşanma için tarafların resmi evlilik tarihlerinden itibaren en az bir yıl geçtikten sonra mahkemeye başvurmuş olmaları gerekmektedir. Eğer resmi evlilik tarihinden itibaren
1 yıl dolmamış ise yine de çiftler anlaşarak boşanmaya karar vermişlerse, Medeni Kanunumuzun başka bir maddesine yani 166/1 maddesine göre dava açmak, şahitler dinleterek evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını, şiddetli geçimsizliği ispatlamak zorunda kalmaktadırlar.
2-Eşlerin boşanmak için mahkemeye birlikte başvurmuş olması yada bir eşin açtığı boşanma davasının diğer eş tarafından kabul edilmiş olması gerekir:
Her ne kadar anlaşmalı boşanma için kanunda böyle bir şart bulunsa da; pratikte eşlerden biri boşanma davası açmakta ve diğer eş de açılan bu davayı kabul ederek uygulama söz konusudur.
3-Hakimin boşanmak isteyen tarafları bizzat mahkemede dinlemiş olması gerekmektedir:
Anlaşmalı boşanma davasında, taraflardan birinin ya da her ikisinin de avukatı olsa dahi; taraflar mahkemeye bizzat gelerek duruşmada anlaşmalı boşanma yönündeki iradelerini ve anlaştıkları şartlara dair iradelerini serbestçe açıklamış olduklarına hakim tarafından kanaat getirilmesi gerekmektedir.
5-Hakimin boşanmanın gerek mali sonuçlarına gerekse müşterek çocukların durumuna ilişkin düzenlemeleri uygun bulması gerekmektedir:
Anlaşmalı boşanma davasında, tarafların boşanmaya ilişkin mali sonuçlar ve müşterek çocukların durumu bakımından anlaşmış olmaları gerekmektedir. Uygulamada bu konuda yani tarafların nafaka, tazminat talepleri varsa bu konudaki anlaşmaları, eşyalar ya da mallar konusunda talepleri varsa anlaşmaları ve yine müşterek çocukların velayeti ve şahsi münasebet tesisi bakımından anlaşmaları varsa tüm bu hususlarda protokol hazırlanıp, bu konulardaki anlaşmaları yazılarak taraflarca imzalanıp mahkemeye sunulmaktadır.
Belirtmemiz gereken bir husus da; yasada belirtildiği üzere hakim tüm bu konularda anlaşmada gerekli gördüğü bazı değişiklikleri(tarafların ve çocukların menfaatini göz önünde tutarak) yapabilir. Taraflarca bu değişiklikler kabul edilirse boşanmaya karar verilir.Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmünün uygulanmayacağı yasa gereğidir.
Toplumsal olarak değerlendirdiğimizde; eski yıllara oranla boşanma davalarının arttığı gözlemlenmekte ve tarafların da çoğu zaman anlaşarak evliliklerini sonlandırmaya karar verdikleri ve anlaşmalı boşanma yoluna başvurarak avukatları aracılığıyla anlaşmalı boşanma davasını sonuçlandırdıkları görülmektedir.
Avukat Bedriye İclal POYRAZ
Merhaba, Anlaşmalı Boşanma yazınızı okudum ve çok faydalı buldum. Eşimle evleneli 10 ay birmek üzere. Çok zıt noktalarımız ve anlaşamadığımız bir çok konumuz var. Anlaşmalı boşanma ile boşanmak istiyoruz. Kadıköy de anlaşmalı boşanma avukatı olarak ararttım ve sitenizi buldum. Sormak istediğim şu, bir yıl dolmadan anlaşmalı boşanma olmuyormuş. Biz şimdiden başvursak, duruşma tarihine kadar 12.ayımız dolmuş olur diye düşünüyorum. Kabul edilir mi yoksa anlaşmalı boşanma için 1 yıl dolmadan da başvuramıyormuyuz mahkemeye? Cevabınızı bekliyor olacağım. İyi günler.